Alla kvinnliga rockers

Vi har tidigare skrivit att kvinnor inom rocken, i media, lyser med sin frånvaro. Som kvinna och älskare av rock vet jag dock att det finns många kvinnliga rockartister även om dessa inte syns lika mycket som sina manliga motsvarigheter.

För att upptäcka kvinnliga rockakter behöver man inte leta länge, de har funnits med oss sedan rockens begynnelse.

6353971-people-dance-during-rock-concertEn av de större och kändare inom rockscenen, som också råkar vara kvinna, är urcoola Joan Jett, både soloartist och med i band som Joan Jett and the Blackhearts samt The Runaways. Sedan finns det allt ifrån Heart, till Crucified Barbara, Suzi Quatro, Nico, Janis Joplin, Patti Smith, Debbie Harry, Chrissie Hynde, Alanis Morisette, Amy Winehouse, Cheri Currie, till Tina Turner och hundratals fler. Kanske är det så att dessa ibland överskuggas av alla manliga rockartister som ofta är mer enligt normen, eftersom rock på många sätt är förknippat med könsrollen man och manligt beteende?

Få kvinnliga artister bokade

Ett problem som blivit uppmärksammat i Aftonbladet nyligen är hur få kvinnliga band som bokas till våra sommarfestivaler. Det är väldigt få som är jämställda när det gäller just antalet band med kvinnor i. Sweden Rock är den festival som bokar minst kvinnor och kvinnliga band. Annars ser siffrorna ut som följande: 70 procent av bokningarna på de största festivalerna i Sverige är dominerade av män. Det är alltså inte bara Sweden Rock som kan sägas vara undermåliga i jämställdshetsarbetet. Urkult är den festival som sommaren 2015 faktiskt har fler bokade kvinnodominerade akter.

Det går bra att både gilla och följa olika kvinnliga rockakter och rockband på Facebook, Twitter eller Instagram. På Blondies Facebook-sida kan man få information om turnédatum, återförsäljare av bandtröjor och skivor samt en hel massa bilder på bandet i sin storhetstid, under 1970-talet. Debbie Harry personifierar hela auran kring den kvinnliga rockmusikern med sin livsstil, image och speciella röst. Hon är även en stor förebild för många stilmässigt, både då och nu. För rock är en livsstil mer än något annat.