En legendarisk artist släpper memoarer

En som verkligen har rockat sig genom livet är Bruce Springsteen. Nyligen släpptes The Boss’ memoarer, något som fått stor uppmärksamhet i svensk media. Men vad står egentligen i boken som gjort att många har fått upp ögonen för den?

 

12474680-bravalla-festivalen-2015I mer än fyra decennier har Bruce Springsteen varit en återkommande gäst på svenska scener, inte minst på Ullevi i Göteborg. Han anses vara en av de mest folkkära artister vi har, en legendar många längtar efter att få höra varje sommar.

Om det är någon som har rockat till vardagen är det verkligen The Boss med sitt E Street Band. Något som man kan läsa i den nya självbiografin är bandets första spelning i Stockholm, en kall vinternatt i november 1975. Det som fått stor uppmärksamhet i media är att Bruce beskriver hur han och hans band kom in på en nattklubb någonstans i Stockholm och bevittnade en livs levande sexshow. Lite chockartat med andra ord. Men något som kanske var synonymt med hur omvärlden just vid den tiden betraktade frisinnade Sverige. Ett roligt minne blev det tydligen i alla fall, om man får tro boken rätt, om än både konstigt och lite läskigt.

Spelade sönder Ullevi 1985

Ett annat minne som delas med läsarna i boken är hur publiken dansade sönder betongfundamenten på Ullevi under hans legendariska konsert på arenan 1985. När alla hoppade upp och ner till ”Twist and Shout” sprack alltså delar av stadion, utan att någon tack och lov skadades.

Sammanlagt har Bruce Springsteen nu gjort hela 36 spelningar i Sverige, och han skivdebuterade redan 1973 och slog igenom två år senare med ”Born to run”. Han har belönats med hela 20 Grammy awards, en Oscar samt Polarpriset 1997 samt invaldes i rockens Hall of fame 1999. En diger meritlista alltså, som visar på hur uppskattad han är som musiker. Mer om detta i Dagens Nyheter.