Låtar om kaffe

Svenskar är ett av de folk som dricker mest kaffe i hela världen, och trenden är knappast på väg neråt. Istället beställer vi hem kaffekapslar till våra maskiner, något som blivit allt mer populärt eftersom vi nu för tiden inte vill servera vilket kaffe som helst till våra besökare. Man vill gärna förknippas med att vara en sådan som kan och uppskattar bra kaffe.

Kaffe i musikens värld

Men det är inte bara svenskar som gillar kaffe, utan i princip hela världen. Så även de som sysslar med musik, och vissa har valt att till och med göra låtar där de omnämner den gudabenådade drycken. Frank Sinatra har till exempel gjort en låt om kaffe som heter The Coffee song. Det är långt ifrån hans kändaste sång, men precis lika härlig som många av hans andra klassiska spår, inte bara för att den handlar om kaffe.

Men även i Sverige har det såklart gjorts låtar om kaffe. Gösta Jonsson släppte redan 1938 en låt som heter ”Kaffe utan grädde” där drycken utan grädde i omnämns som en synonym till kärlek utan kyssar. Hela Sveriges favorit Jason ”Timbuktu” Diakité har även han fått in kaffe i sina klockrena texter i låten ”Tack för kaffet”. Det är inte direkt en hyllningssång till drycken utan mer en träffsäker låt om turnélivet och sådant han varit med om, men kaffet har ändå en central och återkommande punkt.

Som musiker är det kanske inte det mest självklara och rockiga att sätta sig ner och skriva en låt om kaffet, men en sak är säker. Kaffet förtjänar all hyllning det kan få! Inte bara för att de har så många som dricker det utan också för att det faktiskt kan ha väldigt positiv inverkan på vår hälsa. Helt klart värt en hyllningslåt! Vi väntar spänt på nästa låt om kaffe.