Nå ut bättre

Föreställ dig den här situationen. Du är en ung, och i dina egna ögon, rätt så lovande musiker. Du har ett band, ni spelar tillsammans några gånger i veckan och börjar mer och mer utveckla ett eget sound, och ni räknar med att ni kommer kunna bli rätt stora om ni bara lyckas få rätt uppmärksamhet. Men hur ska man egentligen nå ut i den musikaliska snårdjungeln? Ni är ju inte det enda up-and-coming-bandet som vill ha uppmärksamhet, skivkontrakt och fans. Så det gäller att vara smart och göra rätt saker så att ni blir det där bandet som står ut, som får uppmärksamhet och som blir stora. Här är några av de saker ni kan se till att göra.

  • Ryck i alla trådar och kontakter ni har, och se till att fixa spelningar. Det behöver inte vara stora sådana, det kan räcka med att spela på någon kvarterskrog eller liknande från början, bara så att ni får komma ut och spela. Det ger er en chans att öva på att uppträda inför publik, och ni kan också få väldigt värdefull feedback. Det viktigaste är dock att folk lägger märke till er och blir intresserade av er.
  • När ni väl har en spelning, se till att folk vet om att den kommer ske! Sprid i sociala medier, beställ flyers från Bandbutiken som ni kan dela ut och lägga i kassan i olika butiker, och sätt också upp flyers på anslagstavlor! Sprid, sprid, sprid!
  • När ni börjar bli större, se till att ni har merchandise. Det går inte att trycka på hur viktigt det är med merchandise tillräckligt mycket, det är superviktigt. Man säger till och med att bandtröjorna är det viktigaste plagget på en festival, och med olika former av merch blir era fans en spridare av ert varumärke!
  • Sociala medier är viktigt, se till att vara närvarande där inte bara som privatpersoner utan också som grupp. Skapa en Facebooksida som ni uppdaterar kontinuerligt, skapa events för era spelningar där och bjud in alla vänner och fans! Twittra, dela med er av till exempel era repningar och lägg upp en massa bilder på Instagram. Sociala medier gör att era fans kommer närmare er, och en relation med bandet man gillar är viktigt för fans!

Detta är några av de tips som finns till nya band, så börja med det här och rock on!