Rocka i din hemmastudio

Det är många som lever med drömmen; drömmen om att ta steget och börja spela in sin musik. Tyvärr är det inte alla som har vetskapen om hur de ska göra, eller ekonomin till att lyckas. Men, det behöver faktiskt inte vara så krångligt som många tror, och inte heller lika dyrt.

En musikstudio kan innebära allt från en simpel mikrofon och ett musikprogram, till att handla om utrustning som går upp till flera tusentals kronor. Det första och viktigaste rådet, till den som drömmer om att ha en hemmastudion, är att andas: du behöver inte köpa allting på en gång! Man ska istället ta det lugnt och fundera över vad man ska spela in, samt vad som behövs till inspelningen. När man väl handlar finns det oftast hjälp att få i affären, men här kommer ändå några råd som man kan luta sig mot när man bygger upp sin studio:

  • Isolera! Det är viktigt att isolera väggarna, för att inte störa grannar (eller andra i familjen). Man bör också tänka på taket, det kan påverkar nämligen ljudet väldigt mycket – men det är inte alla som är medvetna om detta. Las mer mer om vad som kan göras för rummets akustik här: http://www.allakustik.se/index.php?page=parafon
  • Datorn! Datorn är självklart väldigt viktig. Om man använder sig av en bärbar dator kan det vara bra att ta med den till musikbutiken man handlar av – de kan hjälpa dig att få ut det mesta av datorn. Datorn bör inte vara för gammal, och hårddisken ska klara av minst 7200 varv per minut. Tänk också på att hela tiden ha en backup, om datorn kraschar när skivan är inspelad utan att den sparas? Ja du kan ju föreställa dig känslan.
  • Externt ljudkort! Ett externt ljudkort, vilket gör det analoga ljudet digitalt och har ingång för instrument och mikrofon är extremt viktigt. Det förbättrar din inspelning och gör att inspelningen låter professionell.
  • Musikprogram! Vad gäller att välja musikprogram kan det kännas som rena djungeln för nybörjaren, men en lär sig snart vad som passar. Det går oftast att testa ett program innan du köper det, vilket självklart underlättar vid beslutet.
  • Högtalare och hörlurar! Självklart en väldigt viktig detalj, att införskaffa sig ett par riktigt bra högtalare, och dessa bör vara aktiva. Det betyder att de har en inbyggd förstärkare. Det är viktigt att ljudet, både i högtalarna och när en använder hörlurar, är tydligt. Varje liten del av låten ska höras.

Som Bono sa

Det är faktiskt inte speciellt krångligt, och ekonomin behöver inte heller ta speciellt mycket skada om man köper lite i i taget. Glöm inte heller att det går att beställa begagnat (se bara till att säljare är seriös), det kan man spara in mycket pengar på. Vi har faktiskt tur som lever i en tid som denna, för nu kan vem som helst bli rockstjärna. Som Bono, en av vår tids största rockstjärna och sångare i U2, en gång sa:

What turns me on about the digital age, what excited me personally, is that you have closed the gap between dreaming and doing. You see, it used to be that if you wanted to make a record of a song, you needed a studio and a producer. Now, you need a laptop.