Rockballaden – perfekt för alla tillfällen

Rockballaden ger oss en lugnt och melodiskt musik men ändå med en stark kraft. Det kan handla om att bli kär och lyssna på en riktigt bra kärleksballad och känna att man fångas upp direkt. Det är alltså inte helt ovanligt att kärlekspar har just en rockballad som ”sin kärlekslåt”. Men ballader fyller även en funktion för de som sörjer. De som sörjer att en älskad har lämnat oss för en annan, obesvarad kärlek och där kärleken känns som att man har en tagg i sidan. Men det är också för sorg där vi förlorat något till den andra sidan. Att en närstående avlider och att begravningen bland annat har en rockballad som sorgesång är inte helt ovanligt.

Rocken har levererat rockballad efter ballad, och riktigt bra dessutom. Under 80-talet fanns det nog inte många kärlekspar som inte kände en speciell kärlek till minst en ”powerballad”. Det är sånger om kärlek, tuff kärlek, obesvarad kärlek och den första och enda kärleken. Men balladerna handlar också mycket om sorg, sjukdom och förlust.

Guns'n'roses

De bästa rockballaderna genom tiderna

Det finns gott om fina ballader, främst inom rock och pop. Rocken är dock de som fått det starkaste genomslaget och vissa artister har varit störst som balladskapare. Bryan Adams, Bon Jovi, David Bowie, White Lion, Nazareth, Scorpions, Mettalica, Posion, Foreigner, Guns N’ Roses, Aerosmith och Heart är alla rockartister och band som gett oss de största balladerna genom tiderna. Så oavsett om det är en kärlekssång eller sorgesång som ska sjungas så har dessa artister förmodligen gjort den. För den som köpt sökt på ”Urnor Stockholm” och förväntas att spela en passande låt på begravningen så är det dessa låtar som kan passa:

  • Without You (Mötley Crüe), är en låt som handlar om att vara utan sin kärlek och hur livet inte känns värt längre. Kan tolkas som en kärlekslåt med dubbla budskap.
  • Still Loving You (George Lynchm och Steve Whitman) handlar om förlorad kärlek, hoppet om att få tillbaka den förlorade kärleken.
  • Save Your Love (Great White), handlar om att man känner kärleken bredvid sig trots att personen inte är där.
  • Knockin’ On Heaven’s Door (Guns N’ Roses), texten handlar om döden och att stå inför himlens dörr.
  • Send me an Angel (Scorpions) ett klart budskap om änglar och vilken väg man ska följa mot himlen, att följa ljuset.
  • Hello (Evanescence), en otroligt sorglig låt om just sångerskan Amys syster som gick bort, handlar om att förlora någon.

Välj låt med hjärtat

Många gånger kan man sitta och lyssna på låt efter låt för att få texten att passa in på att någon gått bort. Men det gäller egentligen att ta en låt som passar med personen. Kanske en låt de älskade innerligt, för att en begravning ska handla om att hylla, minnas och ta avsked av den som gått bort. Det är ofta tillräckligt sorgligt att gå på begravning och en låt som de verkligen älskade är ett bra sätt att verkligen minnas den personen. Välj låt med hjärtat helt enkelt och inte huvudet.