Rockstjärnor med en hård image

Med yrket att vara rockstjärna så kommer även en image att leva upp till. Ett ideal som länge har omringat världens rockstjärnor är just det manliga och hårda. Här finns inget utrymme för att vara mjuk, känslig och så vidare. Men vi är på väg in i en ny era där rockstjärnor istället får en ny fokus. En fokus som handlar om ett vårdat yttre, ett lockande utseende och en säljande look.

Metalmusiken har länge varit en okommersiell musikgenre, med stjärnor som hade långt ovårdat hår och struntade i rakningen så var det en image om manlig hårdhet. Rocken däremot har alltid stått på sin vågspets och när artister som Elvis Presley stegade in på scen så var det en helt annan look som gällde. Det kammade och fixade håret, det renrakade ansiktet och den välputsade fasaden gjorde att den sortens musik är mer ”städad” i form av image. Om man ser till skillnaderna mellan The Beatles och Rolling Stones så har vi en groomad image mot en sliten och lite skitig image. Och så var det, ju skitigare musik ju mindre trimmad skulle man vara.

Dagens rockmusiker

Hudvård för män var helt uteslutet inom metalmusiken och den hårda rocken, KIZZ ansågs på 80-talet att vara alldeles för fina och stylade för att få kallas ett hårdrocksband. Under denna tid så klassades alla städade band som kommersiella och alla de skitigare banden som genuina. Idag är det nog inte samma image som det arbetas mot. Dåtidens rockmusiker hade en stämpel som hette ”sex, drugs and rock’n’roll”. Drogerna florerade runt artisterna och det var inte många som inte drack eller drogade. Det normala i detta fall var då att de såg ut som sju svåra år också. Utseendet hörde samman med livsstilen och den livsstilen var hård på många, se bara på Keith Richards som aldrig riktigt återhämtat sig från deras turnéer. Det finns dock några rockstjärnor kvar i världen och många av dessa finns i Sverige och de bjuder fortfarande på det där hårda yttre, medan nyare musik ofta kommer i en finare ”låda”. Rakning, hudvård och hårprodukter är inte alls lika tabu som det varit tidigare och en artist inom skitigare rock kan ses som mer kommersiell än en utan den lortiga rocken. Det som avgör hur man vårdar sig är ofta de olika rockgenrers och några av de ”rena” är:

  • Rockabilly – I denna genre ser vi Elvis och alla de andra startarna av rocken.
  • Glamrock – Namnet talar för sig själv och här hittar vi bland annat KIZZ och finska Hanoi Rocks.
  • Blues -Bluesmusiker spelar med ett lortigt sound men majoriteten av dessa är välvårdade.
  • Softrock – Ballader och mjuk musik genomsyrar denna genre, Coldplay och Michael Bolton band och musiker som riktar sig mot mjukare musik.

gothpunkare på scenMajoriteten är dock lite skitigare och den skitigaste rocken hittar man inom dessa genrers:

  • Punkrocken – med tuppkammar i olika färger, tatueringar, piercingar och västar med nitar så räknas nog denna genre som en av de smutsigaste. Band som The Clash och The Sex Pistols erövrade 80-talet.
  • Grunge – en gren ur punken och rocken som Kurt Cobain introducerade till en ivrig publik. De har dock städat upp sin look och det är sällan man ser de sönderklippta jeansen.
  • Garagerocken. Rolling Stones är nog det kändaste bandet som ynglingarna försökte härma i sina garage. Garagebanden är inte lika kända som andra eftersom de ofta hållit till i garage, The Hives är dock stora både i Sverige och internationellt.